GRÀCIES ALS MÚSICS DE COLORS I A LA RAQUEL PER DEIXAR-ME ENTRAR EN EL VOSTRE PETIT MÓN. DURANT AQUESTS MESOS HEM BALLAT, HEM CANTAT, HEM RIGUT, HEM PLORAT D'EMOCIÓ, HEM SOMIAT... GRÀCIES PER TOT EL QUE M'HEU ENSENYAT I SOBRETOT PER L’AMOR I L’ESTIMA QUE M'HEU TRANSMET. NO US OBLIDARÉ MAI. OS ESTIM A TOTS!!

dimarts, 19 de març del 2013

Cafè-tertúlia sobre sexualitat infantil


Avui, després de la jornada escolar, he pogut participar en la dinàmica general del centre assistint a la reunió d’exclusiva convocada a mode de cafè-tertúlia amb les famílies, com ja  veníem anunciant a entrades anteriors
















La temàtica sobre la qual es centraria el tema era la sexualitat infantil. Es tracta d’un tema que van proposar les pròpies famílies com a resultat de la desconeixença de les fases típiques d’aquest desenvolupament, i la falta de recursos per contestar les curiositat i preguntes plantejades en aquestes edats com ara; d’on venen els fills, per on surten, com entren, etc. Alguns dels articles que vam disposar per tal d’ampliar la informació per a les famílies envers aquest tema, són els següents:

-           Autoexplorarse
-           La masturbació infantil
-           La sexualidad infantil


Certament, tot i l’escassa previsió d’assistents en un primer moment, la veritat és que vam quedar sorpreses de l’èxit en quant al nombre de participants (17 famílies de 26), més de la meitat!. Això va donar lloc a una gran varietat d’opinions, comentaris i experiències diverses sobre les pròpies vivències. El clima va ser relaxat i les mares van poder expressar les seves pors, inquietuds i falta d’experiències en alguns casos. D’aquesta forma, es propicià el compartir estratègies i recursos per gestionar diferents situacions, la qual cosa va generar una gran complicitat entre les famílies i nosaltres com a tutores del grup. Algunes de les fonts d’informació pels adults, que van aportar les pròpies famílies, per saber abordar aquestes situacions són:

-           Llibres infantils a Érase Una vez
-           Associació RANA
-           Reportatges del National Geografic “En el vientre materno”
-           Sèrie de Érase una vez el cuerpo humano

En quant a la meva participació, he de dir que vaig fer diverses intervencions en les quals vaig parlar sobre la importància que siguin les pròpies famílies qui parlin  obertament del tema amb els infants per tal d’evitar altres fons menys no dessitjables com ara Internet, ser clar i sincers en les nostres explicacions adaptades a la seva edat madurativa, fer-los entendre que l’exploració en aquestes edats és normal però que han de vigilar on i quan ho fan, i que no tracten de buscar el plaer carnal del adults, sinó simplement és una manera de calmar les seves ansietats i frustracions, etc.

Finalment, m’agradaria destacar que vaig aprendre molt de la meva tutora de pràctiques en aquesta reunió, en quant a com gestionar i dur a terme una reunió d’aquesta magnitud, com respondre davant diferents preguntes i sobre tot davant un tema tan controvertit com és la sexualitat infantil, i sobre tot a com redirigir els diàlegs sense entrar en casos personal i no nombrar a infants concrets. Bon treball Raquel!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada